Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği Bölümü

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI 

TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI

 

Minimum mezuniyet koşulu: 21 Kredi 7 Ders + Seminer en az (60 AKTS), 2 Uzmanlık Alan Dersi (60 AKTS) başarılı olunması kaydı ile toplam 120 AKTS olmalıdır.  

I. Yarıyıl/Güz

No

Kodu

Dersin Adı

T

U/L

K

AKTS

Z/S

1

ÇM-5029

Proje Yazımı ve Akademik Sunum Teknikleri**

3

0

3

7,5

Z

2

ÇM-5003

Su Kimyası

3

0

3

7,5

S

3

ÇM-5013

Hava Kirliliği Kontrol Teknolojileri

3

0

3

7,5

S

4

ÇM-5015

Arıtma Çamurlarının İşlenmesi

3

0

3

7,5

S

5

ÇM-5017

Katı Atık Depolama Alanları

3

0

3

7,5

S

6

ÇM-5019

Anaerobik Biyoteknoloji ve Biyoenerji

3

0

3

7,5

S

7

ÇM-5021

İç Ortam Hava Kalitesi ve Ölçümü

3

0

3

7,5

S

8

ÇM-5025

Kirlenmiş Sahaların Islahı

3

0

3

7,5

S

9

ÇM-5027

Çevre Bilimlerinde Risk Analizi

3

0

3

7,5

S

10

ÇM-5031

Döngüsel Ekonomi Araçları ve Enstrümanları

3

0

3

7,5

S

11

ÇM-5033

Çevre Mühendisliğinde Matlab Tabanlı Programlama

3

0

3

7,5

S

1 Zorunlu ve 3 Seçmeli Ders Toplam en az 30 AKTS Ders Seçilmelidir

(**) Proje Yazımı ve Akademik Sunum Teknikleri dersi öğrencinin güz veya bahar yarıyılı dikkate alınarak iki ayrı yarıyıl için eğitim-öğretim planlarına eklenebilir. Öğrenci bir yarıyılda başarılı olduğunda bu derse bir daha kayıtlanmaz.

(**) Seminer dersi öğrencinin güz veya bahar yarıyılı dikkate alınarak iki ayrı yarıyıl için eğitim-öğretim planlarına eklenebilir. Öğrenci bir yarıyılda başarılı olduğunda bu derse bir daha kayıtlanmaz.

 

II.Yarıyıl/Bahar

No

Kodu

Dersin Adı

T

U/L

K

AKTS

Z/S

1

LEE-SE5000

Seminer**

0

2

0

7,5

Z

2

ÇM-5002

Çevre Kemodinamiği

3

0

3

7,5

S

3

ÇM-5004

Çevre İstatistiği

3

0

3

7,5

S

4

ÇM-5006

Yeraltı Suyu Kirliliği

3

0

3

7,5

S

5

ÇM-5014

Atıkların Geri Kazanımı

3

0

3

7,5

S

6

ÇM-5016

Endüstriyel Atık Yönetimi

3

0

3

7,5

S

7

ÇM-5022

Toprak / Su Arafazı Kimyası

3

0

3

7,5

S

8

ÇM-5024

Türkiye’deki Yerel Çevresel Sorunlar

3

0

3

7,5

S

9

ÇM-5026

Çevresel Açıdan Taşkın Yönetimi

3

0

3

7,5

S

10

ÇM-5030

Atık Kaynakların Yönetimi

3

0

3

7,5

S

11

ÇM-5032

Çevre Mühendisliğinde Sayısal Çözümlemeler

3

0

3

7,5

S

1 Zorunlu ve 3 Seçmeli Ders Toplam en az 30 AKTS Ders Seçilmelidir

 

(**) Proje Yazımı ve Akademik Sunum Teknikleri dersi öğrencinin güz veya bahar yarıyılı dikkate alınarak iki ayrı yarıyıl için eğitim-öğretim planlarına eklenebilir. Öğrenci bir yarıyılda başarılı olduğunda bu derse bir daha kayıtlanmaz.

(**) Seminer dersi öğrencinin güz veya bahar yarıyılı dikkate alınarak iki ayrı yarıyıl için eğitim-öğretim planlarına eklenebilir. Öğrenci bir yarıyılda başarılı olduğunda bu derse bir daha kayıtlanmaz.

 

III. Yarıyıl/Güz

No

Kodu

Dersin Adı

T

U/L

K

AKTS

Z/S

1

LEE-UZ5000

Uzmanlık Alan Dersi

8

0

0

30

Z

3. Yarıyılda Uzmanlık Alan Dersi 30 AKTS Seçilmelidir

 

IV. Yarıyıl/Bahar

No

Kodu

Dersin Adı

T

U/L

K

AKTS

Z/S

1

LEE-UZ5000

Uzmanlık Alan Dersi

8

0

0

30

Z

4. Yarıyılda Uzmanlık Alan Dersi 30 AKTS Seçilmelidir

 

 

DERS İÇERİKLERİ

 

 

ÇM-5002 Çevre Kemodinamiği: Yüzeysel ve yeraltı sularında ve atmosferde kirleticilerin denge durumu, taşınımı ve yayılımı. Konveksiyon, difüzyon, sorpsiyon, fazlar arası kütle transferi ve dönüşümü. Yüzeysel ve yeraltındaki kirleticilerin dağılımını ve davranışlarını etkileyen faktörler. Kirlenmenin etüdü ve analizi. Kirletici transferi için kullanılan metotların analizleri.

 

ÇM-5002 Environmental Chemodynamics: Equilibrium and transport of pollutants in surface water, groundwater and atmosphere. Convection, diffusion, sorption, mass transfer and transform between phases. Factors affecting the distribution and act of pollutants at surface and underground. Analysis of pollutant transfer methods.

 

ÇM-5003 Su Kimyası: Kimyasal reaksiyonlar, kimyasal denge, asit baz kimyası, buffer pH, karbonat kimyası. Sularda ve atık sularda önemli parametreler: asidite, alkalinite, bulanıklık, renk, sertlik, klorürler, çözünmüş oksijen, BOİ, KOİ, katı maddeler, demir ve manganez, uçucu asitler. Koordinasyon kimyası, kompleks oluşumu, presipitasyon ve redoks reaksiyonları.

 

ÇM-5003 Water Chemistry: Chemical reactions, chemical equilibrium, acid base chemistry, buffer pH, carbonate chemistry. Important parameters of water and wastewaters: acidity, alkalinity, turbidity, color, hardness, chlorides, dissolved oxygen, BOD, COD, solid matters, iron, manganese, volatile acids. Coordination chemistry, complex formation, precipitation and redox reactions.

 

ÇM-5004 Çevre İstatistiği: İstatistiğin temel kavramları; olasılık, rasgele değişkenler, binom, poisson ve normal olasılık dağılımları, tahmin metotları, yüzdelik değerlerin tahmini, örnekleme dağılımları. İstatistiksel hipotez kavramı ve anlamlılık testleri. Korelasyon ve regresyon analizleri; doğrusal, doğrusal olmayan ve çok değişkenli doğrusal korelasyon ve regresyon analizleri. Varyans analizi; deneysel ölçümlerde farklı parametreler için varyans analizleri, varyansın tekli ve çoklu faktör analizleri. Tek ve çok değişkenli doğrusal regresyon analizleri.

 

ÇM-5004 Environmental Statistics : Basic concepts of statistics, probability, random variables, binom, poisson and normal probability distributions, prediction methods, prediction of percentage values, sampling distributions. Concept of statistical hypothesis and meaningfulness tests. Correlation and regression analysis. Variance analysis; variance analysis for different variables in experimental measurements; singular and multiple factor analysis of variance. Linear regression analysis with single and multiple variables.

 

ÇM-5006 Yeraltı suyu Kirliliği Kontrolü: Porozite, geçirgenlik kavramları. Yeraltı suyu hareketleri, Darcy yasası. Hidrolik testler. Yeraltı suyunda kimyasal maddelerin transferi. Yeraltı sularında oluşan kimyasal reaksiyonlar. Kirletilmiş yeraltı sularında kütle transferinin matematiksel modellenmesi. Proses ve parametre analizleri. Yeraltı suyu arıtma sistemlerinin incelenmesi.

 

ÇM-5006 Groundwater Pollution Control: Porosity, permeability concepts. Groundwater movements, Darcy law. Hydraulic tests. Transfer of chemical matters in groundwater. Chemical reactions occurring in groundwater. Mathematical modeling

 

 

ÇM-5013 Hava Kirliliği Kontrol Teknolojileri: Hava kirliliğinin analizi ve ölçümü. Hava kirliliğinde partikül kontrol teknolojileri: Çökelme, santrifüj, filtrasyon, elektrostatik çöktürme, adsorbsiyon, absorbsiyon, ve termal yakma. Gaz kontrol teknolojileri: kimyasal oksidasyon, katalitik oksidasyon ve piroliz.

 

ÇM-5013 Air Pollution Control Technologies: Analysis and measurement of air pollution. Particle control technologies: settling, centrifuge, filtration, electrostatic settling, adsorption, absorption and thermal pyrolysis. Gas control technologies: chemical oxidation, catalytic oxidation and pyrolysis.

 

ÇM-5014 Atıkların Geri Kazanımı : Atık maddelerin ayrılması ve işlenmesi için uygulanan temel işlemler (öğütme, boyutlarına göre ayırma, yoğunluğuna göre ayırma, manyetik ve elektriksel alanlar yardımı ile ayırma, sıkıştırma), termal işlemlerin temelleri, termal dönüşüm teknolojileri (yakma, piroliz, gazlaştırma, enerji kazanım sistemleri), biyolojik ve kimyasal dönüşüm teknolojileri, (kompostlaştırma, anaerobik çürütme, asit hidrolizi, metandan matanol üretimi), kentsel katı atık içindeki maddelerin geri kazanımı (alüminyum kutular, kağıt ve karton, plastikler, camlar, metaller ve diğerler).

 

ÇM-5014  Waste Recycling : Unit operations for the separation and processing of waste materials (size reduction, size separation, density separation, magnetic and electric field separation, compaction), fundamentals of thermal processing, thermal conversion technologies (combustion, pyrolysis, gasification, energy recovery systems), biological and chemical conversion technologies (aerobic composting, anaerobic digestion, acid hydrolysis, methanol production from methane), recycling of materials found in municipal solid waste (aluminum cans, paper and cardboard, plastics, glass, ferrous metals etc.).

 

ÇM-5015 Arıtma Çamurlarının İşlenmesi: Çamur yoğunlaştırma (graviteli, flotasyon, santrifüj), çamur şartlandırma (kimyasal ve termal şartlandırma, elutrasyon, dondurma-çözme), çamur susuzlaştırılması (doğal sistemler, santrifüjler, filtrasyon sistemleri), çamur stabilizasyonu (anaerobik çürütme, aerobik çürütme, kireç stabilizasyonu), ısı ile kurutma, yüksek sıcaklıklı prosesler, kompostlaştırma, çamurun iletimi ve taşınımı, depolanması ve kullanımı.

 

ÇM-5015 Sludge Treatment:  Sludge thickening (gravity, floatation, centrifugal), conditioning (chemical and thermal conditioning, elutriation, freeze-thaw), dewatering (natural systems, centrifugal dewatering, filtration systems), stabilization (anaerobic digestion, aerobic digestion, lime stabilization), heat drying, high temperature processes, composting, transportation, storage, utilization.

 

ÇM-5016 Endüstriyel Atık Yönetimi: Kirlilik önlemenin uygulanması ve faydaları (kaynak azaltımı, geri kazanım, arıtma), tesis yer seçiminde dikkate alıncak hususlar, risk yönetimi (emisyon modelleri, dispersiyon modelleri, risk modelleri vb.), emisyon kontrol teknikleri, yüzeysel sular ve yeraltı sularının kalitesinin korunması, düzenli depolama alanları ve atıkyığınları için dikkate alınması gereken teknik hususlar, atık yönetim sistemi bileşenlerinin bakım ve işletimi, yeraltısuları, yüzeysel sular, toprak ve havanın gözlemlenmesi.

 

ÇM-5016 Industrial Waste Management: Benefits and implementing of pollution prevention (source reduction, recycling, treatment) facility site selection considerations, risk assessment (emission model, dispersion model, risk model etc.), emission control techniques, protection of surface waters and grounwaters qualities, technical considerations for landfills and waste piles, maintenance and operation of waste management system components, monitoring of groundwaters, surface waters, soil and air.

 

 

ÇM-5017 Katı Atık Depolama Alanları: Katı atık depolama alanları türleri, yer seçimi, tasarım esasları, işletimi, kapatılması, depolama alanlarından kaynaklanan gazın oluşumu, bileşimi, taşınımı ve kontrolü, sızıntı suyu oluşumu, bileşimi, taşınımı ve kontrolü, yüzeysel suların kontrolü, yeraltı suyu kalitesinin kontrolü ve gözlenmesi, eski depolama alanlarının ıslahı.

 

ÇM-5017 Landfill Sites : Landfill types, site selection, design, operation and closure of landfill sites, generation, composition, movement and control of landfill gas and leachate, control of surface waters, monitoring and control of groundwater quality. rehabilitation of old landfill sites.

 

ÇM-5019 Anaerobik Biyoteknoloji ve Biyoenerji: Anaerobik biyoteknolojinin temelleri. Anaerobik arıtmanın biyokimyası,mikrobiyolojisi ve kinetiği, anaerobik biyoteknolojide kullanılan moleküler teknikler, çevresel faktörlerin ve toksik maddelerin sistemlere etkisi, ,inhibisyon, proses izleme ve kontrol. Anaerobik reaktör konfigürasyonları: Tam karışımlı reaktürler, kontak reaktörler, yukarı akışlı çamur yatağı sistemleri, anaerobik filtreler, ardışık kesikli anaerobik reaktörler, hibrid reaktörler, akışkan yataklı biyofilm prosesler, iki fazlı sistemler. Anaerobik arıtma sistemlerinin enndüstriyel uygulamaları. Biyoenerji üretimi-atık, çamur, gübre, vb. Biyogazın işlenmesi ve enerji kaynağı olarak kullanımı. Biyolojik hidrojen üretimi, biyoyakıtlar, mikrobiyal yakıt hücreleri.

 

ÇM-5019 Anaerobic Biotechnology and Bioenergy: Fundamentals of anaerobic biotechnology. Biochemistry, microbiology and kinetics of anaerobic digestion, molecular techniques in anaerobic biotechnology, influence of environmental factors and toxic substances on anaerobic systems, inhibition, process monitoring and control. Anaerobic reactor configurations: completely stirred tank reactor, contact, expanded granular sludge bed reactors, upflow sludge-bed reactors, anaerobic filters, anaerobic sequencing batch reactors, hybrid, and fluidized-bed reactors, two-phase reactors. Industrial applications of anaerobic treatment processes. Bioenergy production-from waste, sludge, manure and energy crops. Biogas processing and utilization as an energy source. Biohydrogen production, biofuels, microbial fuel cells.

 

ÇM-5021 İç Ortam Hava Kalitesi ve Ölçümü: İç ortam hava kalitesini ve dolaylı olarak halk sağlığını olumsuz etkileyen kaynaklar: biyolojik, organik ve inorganik kaynaklar ölçüm ve analiz teknikleri ile beraber incelenecektir. Hava kalitesini etkileyen termal konfor parametreleri ile fiziksel parametrelerin iç ortam hava kirleticileri ile etkileşimleri sayısal olarak incelenecektir. İç ortam hava kalitesi ile dış ortam hava kalitesi arasındaki bağlantı incelenecektir. Konforlu iç ortam hava kalitesinin sağlanması için hava kalitesinin bileşenleri ile basit olarak modellenmesi yapılacaktır.

 

ÇM-5021 Quality and Measurement of Indoor Air: Biological, organic, and inorganic sources, affecting indoor air quality and indirectly public health, will be investigated along with their sampling and analyzing techniques. Interactions of thermal comfort parameters and physical parameters, influencing the air quality, between indoor air pollutants will be estimated numerically. Connection between indoor air quality and outdoor air quality will be examined. Simple modelling will be applied using components of air quality to provide comfortable indoor air quality.

 

ÇM-5022 Toprak/ Su Arafazı Kimyası: Temel termodinamik kavramları bilir ve bunları katı-sıvı arafazı proseslerinin tanımlanmasında kullanır Toprak bileşenlerini ve özelliklerini bilir Toprak-su arafazı proseslerini tanımlar Toprak-su fazı proseslerini etkileyen fiziko-kimyasal faktörleri bilir Yüzey kimyası modelleri ve moleküler hipotezlerini bilir Yüzey kimyası modellerlini kullanarak toprak-su arafazı proseslerini tanımlar.

 

ÇM-5022 Chemistry of Soil/Water Interface: Learn simple thermodynamic principles and apply them in the description of processes at solid-water interface. Describe soil constituents and their properties. Describe processes at soil-water interface. Describe physiochemical factors affecting processes at soil-water interface. Acquire knowledge of surface chemical models and their molecular hypothesis. Use surface chemical models to describe processes occurring at particle-water interface in natural and/or engineering systems.

 

 

ÇM-5024 Türkiye’deki Yerel Çevresel Sorunlar: Çevre sorunlarının neleri kapsadığının ve ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının neler olduğunun öğrencilere mühendislik bakış açısı ile aktarılması

 

ÇM-5024 Local Environmental Problems in Turkey: Teaching the scope of environmental problems and the extent of environmental problems occurred in our country to the students with an engineering point of view.

 

ÇM-5025 Kirlenmiş Sahaların Islahı: Kirletici özellik ve faz dağılımlarını bilir Arıtım yöntemlerini bilir Arıtım yöntemlerini kirli bölgelere uygular

 

ÇM-5025 Hazardous Waste Site Remediation: Know contaminant properties and phase distributions. Gain a knowledge of soil and groundwater remediation technologies. Know the design principles of remediation methods

 

ÇM-5026 Çevresel Açıdan Taşkın Yönetimi: Kentleşme Olgusu ve Etkileri Arazi kullanımında değişiklikler Hidrolojik ve jeomorfolojik değişiklikler Taşkınlardaki kirlilik yükleri Kentleşmenin biyolojik etkileri Sanayi kollarının izlenmesi Kirliliğin alıcı su ortamı ile ilişkilendirilmesinin modellemesi  Taşkın Kontrol Yöntemlerine Genel Bakış Havza ölçeğinde taşkın kontrol yöntemlerinin tasarımı Havza ölçekli yönetim ve taşkın kontrol yöntemlerinde problemler Taşkın yönetiminde havza izin çerçevesi Toplam günlük en yüksek yük yaklaşımı (TMDL) Kentleşmiş havzalarda sürdürülebilir su kalitesi yönetimi Kentsel ayrık sistem yağmur suyu toplama sistemleri

 

ÇM-5026 Stormwater Management from Environmental View: Urbanization concept and its effects; Land-use changes Hydrologic and Geomorphic changes; Pollutant loading in stormwater; Biological responses to urbanization; Monitoring of industries including construction; Modelling to linking sources of pollution to effects in receiving waters; Review of Stormwater Control Measures; Designing Systems of Stormwater; Control measures on a watershed scale; Cost, finance, and incentives;Challenges to implementation of watershed-based management and stormwater control measures; Watershed permitting framework for managing stormwater ;Total Maximum Daily Load (TMDL);  Sustainable water quality management in urbanized watersheds; Municipal separate storm sewer system – requirements and implementation.

 

ÇM-5027 Çevre Bilimlerinde Risk Analizi: Çevre kirliliğine bağlı olarak ortaya çıkan riskler ve bunlara karşı alınabilecek tedbirlerin geliştirilmesi, Risk karakterizasyonun yapılabilmesi

 

ÇM-5027 Risk Assessment in Environmental Sciences: Risks caused by environmental degradation and measures against such problems Realization of risk characterization

 

ÇM-5028 Proje Yazımı ve Akademik Sunum Teknikleri: Bilimsel araştırma süreci ve yöntemleri, bilimsel proje hazırlık aşamaları ve hedeflerin belirlenmesi, proje içeriğinin oluşturulması, etik kurul izni alınması, proje yönetimi ve ekip oluşturma, proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve patent,  orjinal araştırma makalesi ve derleme makale yazılması, doğru kaynak gösterimi, tez yazımı, rapor yazımı, akademik aşırmacılık/etik/intihal/açık erişim, hakemlik, powerpoint sunum / poster hazırlama, özgeçmiş, başvuru ve motivasyon mektubu hazırlama.

 

ÇM-5028 Project Writing and Academic Presentation Skills: Scientific Search, Scientific Project Preparation Steps, Project Content, Project Management, Patent, Original research paper and review paper, Midterm: Project Writing (first draft), Citation, Thesis Writing, Scientific Report Writing, Ethics/ Plagiarism /Open Access, Referee, Powerpoint Presentation/ Poster Presentation, Curriculum Vitae, Application and Motivation letter

 

 

ÇM-5029 Proje Yazımı ve Akademik Sunum Teknikleri: Bilimsel araştırma süreci ve yöntemleri, bilimsel proje hazırlık aşamaları ve hedeflerin belirlenmesi, proje içeriğinin oluşturulması, etik kurul izni alınması, proje yönetimi ve ekip oluşturma, proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve patent, orjinal araştırma makalesi ve derleme makale yazılması, doğru kaynak gösterimi, tez yazımı, rapor yazımı, akademik aşırmacılık/etik/intihal/açık erişim, hakemlik, powerpoint sunum / poster hazırlama, özgeçmiş, başvuru ve motivasyon mektubu hazırlama.

 

ÇM-5029 Project Writing and Academic Presentation Skills: Scientific Search, Scientific Project Preparation Steps, Project Content, Project Management, Patent, Original research paper and review paper, Midterm: Project Writing (first draft), Citation, Thesis Writing, Scientific Report Writing,  Ethics/ Plagiarism /Open Access, Referee, Powerpoint Presentation/ Poster Presentation, Curriculum Vitae, Application and Motivation letter

 

ÇM-5030 Atık Kaynakların Yönetimi: Bu ders katı atıkların tanımlanması ve sınıflandırılması, fizikokimyasal süreçler, katılaşma ve stabilizasyon teknolojisi, biyolojik yöntem kullanılarak atık malzemeden ve atıktan enerji kavramı, atıklardan değerli malzemelerin geri kazanılması, atıkların minimize edilmesi, atıkların yeniden kullanımı ve geri kazanılması ile ilgili mühendislik prensiplerini kapsar. Bu ders kapsamında düzenli depolama ve atık bertarafı yöntemleri tartışılacaktır. Biyolojik atıklar, tehlikeli atıklar, piller, elektrikli ve elektronik ekipman atıkları, kullanılmış yağ, kullanım ömrü sonundaki araçlar, hurda lastikler, inşaat ve yıkım atıkları gibi özel atıkların yönetimi hakkında genel bilgiler verilecektir.

 

ÇM-5030 Waste Resources Management: The scope of this course is to provide an introduction to identification and classification of solid waste, engineering principles related to minimization, reuse and recovery of valuable materials from waste resources as well as waste to energy concept using physicochemical processes, solidification & stabilization technology, biological and thermal methods. Land storage and disposal will be discussed. An overview will be given about the management of special wastes such as: bio-waste, household hazardous waste, batteries, waste electrical & electronic equipment, used oil, end-of-life vehicles, scrap tires, construction & demolition waste.

 

ÇM-5031 Döngüsel Ekonomi Araçları ve Enstrümanları: Döngüsel ekonomi tasarım yoluyla onarıcı ve yenileyicidir ve bu nedenle ürünleri, bileşenleri ve malzemeleri her zaman en yüksek fayda ile değerlerinde tutmayı amaçlar. Buna ek olarak insan ihtiyaçlarını ele almak ve biyosferin işleyişini zedelemeden veya herhangi bir gezegen sınırını geçmeden kaynakları adil bir şekilde dağıtmak için yeni bir ekonomik modeli tanıtır. Ekonomik büyümeyi kaynak tüketiminden ayırır. Bu nedenle, bu ders gelişmekte olan bir alan olan döngüsel ekonomi felsefesini içerir, “kullan, üret, bertaraf et” modeli gibi sistemik, disiplinler arası bir yaklaşımı çevreye duyarlı bir hal alması için gerekli bilgiyi içerir.

 

ÇM-5031 Circular Economy Tools and Instruments: The circular economy is one that is restorative and regenerative by design, and aims to keep products, components, and materials at their highest utility and value at all times. or alternatively, a new economic model for addressing human needs and fairly distributing resources without undermining the functioning of the biosphere or crossing any planetary boundaries. It decouples economic growth from resource consumption. Therefore, this course involves the circular economy philosophy which is an emerging field of study, promoting a systemic, cross-disciplinary approach such as environmental friendly “take, make, waste” model.

 

ÇM-5032 Çevre Mühendisliğinde Sayısal Çözümlemeler: Sayısal türevler, diferansiyel bağıntılar,  Bu diferansiyel denklem sistemlerinin sonlu farklar ve sonlu elemanlar teknikleri ile çözümü. Doğrusal denklem sistemlerinin elde edilmesi ve çözüm yöntemleri. Doğrudan ve yinelemeli yöntemler. Çevre Mühendisliğinde 'de model bağıntılarının sonlu farklar ve sonlu elemanlar ile çözümü ve algoritmaların geliştirilmesi.

 

ÇM-5032 Numerical Solution in Environmental Engineering: Numerical derivatives, differential Equations, Solving these differential equations by using "Finite Difference" and "Finite Element" techniques. Obtaining linear equations system and their solution methods. Direct and iterative methods. Simple computer applications. Solution of mathematical models used in Environmental Engineering by using Finite difference and finite element techniques and software development

 

ÇM-5033 Çevre Mühendisliğinde Matlab Tabanlı Programlama: Algoritma kavramı, çoklu algoritma ve akış diyagramları, ileri düzeyde Matlab programlama teknikleri, sayısal yöntemlerin Matlab tabanlı çözümleri, temel çevre Mühendisliği problemlerine Matlab programlama tekniklerinin uygulanması

 

ÇM-5033 Matlab Based Programming in Environmental Engineering: The concept of algorithm, multiple algorithm and flow diagrams, advanced Matlab programming techniques, the numerical methods in Matlab and to apply Matlab programming techniques on basic environmental engineering problems